Fred Rensenbrink bedacht een slimme geldkluis, die onder elke kassa past. Winkeliers stoppen bankbiljetten in de kluis en krijgen de volgende dag het geld op hun rekening. Stelen van de kluis is zinloos: zodra eraan gemorreld wordt, maakt inkt de bankbiljetten waardeloos.

Rensenbrink (55) werkt al 35 jaar in waardetransport. Hij zag een gat in de markt. Grote winkelbedrijven laten hun cash geld ophalen door de bekende geldtransporteurs met hun ‘pantserwagens’. Maar voor kleinere winkels was dat onbetaalbaar. Die verzamelen nog steeds periodiek de bankbiljetten uit de kassa, stoppen ze uit het zicht in een kantoortje in een tas van de bank en moeten met al dat geld over straat om het bij een filiaal af te storten.

Zijn oplossing: de Smart Safe. Het is een kluis die onder elke kassa past. De caissière stopt overtollige bankbiljetten in de kluis. Die controleert ze op echtheid. Zodra ze in de kluis zijn, ligt het risico bij RCCS. De winkelier kan via internet volgen hoeveel er in de kluis zit; hij krijgt het geld een dag later op zijn rekening.

Grote pieken

RCCS haalt de geldcassettes periodiek op. Niet op vaste momenten, maar als er genoeg cash in zit, want RCCS kan dat op afstand volgen. “Traditonele leveranciers denken in ritten”, zegt Rensenbrink. “Wij niet. Dit systeem reduceert het aantal ritten al gauw met 25 procent.”

Het systeem is daarom mede handig voor bedrijven met grote pieken. De sigarenwinkelier die in een paar dagen veel Oudejaarsloten verkoopt, hoeft niet meer dagelijks naar de bank.

Met de Smart Safe neemt de veiligheid voor winkeliers toe. Niet onbelangrijk omdat banken en benzinestations volgens Rensenbrink steeds beter beveiligd worden, waardoor overvallers zich weer meer op winkel richten. RCCS levert stickers voor op de winkelruit die waarschuwen dat een overval zinloos is.

Winkeliers hoeven ook niet meer over straat. De kosten voor het afstorten bij de bank verdwijnen. Verzekeringspremies kunnen omlaag. "De zorg voor cash ligt nu bij iemand anders."

Winkeliers kopen of leasen de kluis. Daarnaast betalen ze voor de diensten daaromheen, zoals het storten op rekening en het wisselen van de kluis. De vergoeding daarvoor volgt de omzet. Volgens Rensenbrink is het systeem al voor winkels met 1.000 euro cash per week interessant. Gemiddeld is een klant zo'n 125 euro per maand kwijt.

Drie jaar testen

Rensenbrink rolde Smart Safe begin vorig jaar uit, na drie jaar van testen en bouwen. Inmiddels werken er 45 mensen bij het bedrijf, dat in Waddinxveen een zwaar beveiligde thuisbasis heeft.

Onder zijn klanten zitten vestigingen van Primera, franchisehouders van de HEMA, maar ook bakkers, hotels en een autowasserette.

Over vijf jaar wil hij 300 man aan het werk hebben. Omgerekend zou dat een omzet tussen de 30 en 40 miljoen euro kunnen betekenen. De markt lijkt reusachtig: "Over 5 jaar hopen we 15.000 Smart Safes te hebben staan, op een totaal van 400.000 verkooppunten in Nederland."

Uitbreiden in België

Voor de groei heeft Rensenbrink hulp gezocht. Investeringsmaatschappij 5Square heeft voor 'enkele miljoenen' een substantieel belang in het bedrijf genomen, zo werd woensdag bekend. Zij gaan Rensenbrink helpen bij de verdere uitrol. "De kost gaat voor de baat uit bij ons model. Maar zij ondersteunen ons ook, zoals met het opbouwen van een sales-apparaat."

De Belgische markt wil RCCS zelf veroveren, maar in andere landen is een licentiemodel denkbaar. Duitsland staat hier nu voor op de rol.

RCCS -- dat staat voor Rensenbrink Cash Count Solutions -- draait als een trein. Ligt Rensenbrink dan nergens van wakker? Nee, zegt hij. Ook niet van trends als mobiel betalen. "Ondanks alle grote investeringen in pinnen bijvoorbeeld is 55 procent van de betalingstransacties in Nederland nog contant. Dat percentage neemt nauwelijks af. Cash kan niet weg. Lees er de analyses van de Nederlandsche Bank maar op na."

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl